Laatste nieuws
 
 
  Achtergrondartikelen  

De leasebranche moet met een antwoord komen op de toenemende flexibele (lees: goedkopere) vraag naar mobiliteit.  Volgens Sofico, het bedrijf achter het lease & fleetmanagement softwarepakket Miles, verschuift de focus van fleetowners van de TCO (Total Cost of Ownership) naar de TCM (Total Cost of Mobility).

Deze veranderende mobiliteitsbehoeften van vooraanstaande fleetowners betekenen nieuwe uitdagingen maar vooral ook nieuwe mogelijkheden voor grote Europese leasingbedrijven, zegt Hoofd Business Development manager Jan Bouckaert van Sofico. “Nieuwe mobiliteitsvereisten zorgen voor nieuwe uitdagingen.”

Wat ligt er aan de basis van die andere mobiliteitsbehoefte? Volgens Bouckaert zijn er meerdere oorzaken. Door de striktere regelgeving, de hogere heffingen en de noodzaak om de fleetkosten terug te schroeven, verschuift de focus van de TCO (Total Cost of Ownership) naar de TCM (Total Cost of Mobility).

Hoofd Business Development manager Jan Bouckaert van SoficoBouckaert: “Bedrijven maken zich ook zorgen over het toenemende fileprobleem, een gebrek aan parkeer­mogelijkheden in overbevolkte steden en milieuproblemen rond CO2-uitstoot. In veel gevallen gaat dit gepaard met een programma voor maatschappelijk verantwoord onder­nemen en een streven naar een duurzaam ondernemingsmodel.”

mobiliteitsimpact van alle werknemers

Het gevolg is dat veel ondernemingen hun mobiliteitsbeleid onder de loep nemen en methodes voor flexibel werken in overweging nemen. Hierbij houden ze rekening met de mobiliteitsimpact van alle werknemers en niet alleen met de kosten van de bedrijfswagens.

“Tegelijkertijd stellen we vast dat de nieuwe generatie minder belang hecht aan de wagen als statussymbool en deze eerder gewoon ziet als een nuttig transportmiddel. Ze willen ook meer flexibiliteit dan één enkele wagen kan bieden en zouden een ander voertuig overwegen voor weekends, vakanties en pendelen”, aldus de Sofico-manager.

En juist deze ontwikkeling hebben een enorme impact op lease- en verhuurmaatschappijen. “Zij moeten hun aanbod aanpassen en uitbreiden om in te spelen op alle behoeften van hun klanten en zo de voorkeurspartner te blijven met mobiliteits­diensten die verder gaan dan het klassieke aanbod met enkel bedrijfswagens.”

Mobiliteitspakketten

De analyse van Sofico, dat met zijn Miles systeem wereldwijd meer dan 700.000 voertuigen helpt te beheren, toont aan dat grote bedrijven steeds vaker gebruikmaken van autodelen (vooral in stedelijke gebieden) en bedrijfsbrede mobiliteitspakketten (met inbegrip van trein- of busvervoer of het gebruik van fietsen en scooters).

Ze bekijken ook de voordelen van het gebruik van uitstootvrije elektrische voertuigen, die door hun lagere bedrijfskosten, maar hogere kapitaalkosten wellicht eerder zullen opduiken in programma’s voor autodelen in de stad dan in traditionele wagenparken.

“Hoewel de veranderende mobiliteit zeker kansen biedt voor leasingbedrijven om hun klanten portefeuille uit te breiden (aangezien alle werknemers betrokken worden en niet alleen gebruikers van bedrijfswagens), houdt dit ook een bedreiging in voor hun onderneming model door de mogelijke komst van nieuwe mobiliteitsleveranciers op de markt. Traditionele leasingbedrijven lopen vooral het risico dat ze slechts een van de vele schakeltjes worden in een ruimere mobiliteitsketen, en niet langer het volledige mobiliteits­programma van hun klanten kunnen beheren”, aldus Bouckaert.

Lees verder hoe Sofico met Miles leasemaatschappijen denkt te kunnen helpen.

Plaats op:
Datum: 20 december 2012
Categorie: Fleetmanagement / software, Mobiliteit
Bron: Sofico
Gerelateerde artikelen  
07-10-2013 Nieuws Sofico sluit opnieuw leasemaatschappijen aan op Miles
17-08-2011 Achtergrondartikelen Sofico boekt met Miles succes op Nederlandse markt
10-06-2013 Nieuws (Jarig) Sofico boort na 25 jaar nieuwe markten aan
04-03-2013 Nieuws Aanhoudende groei bij Sofico
22-11-2012 Nieuws Kosten afzonderlijke auto in kaart met Sofico ‘Full Distance’
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,41 seconden.