Nieuws  
 

In Nederland is voor de eerste keer ter wereld een gestolen auto opgespoord met behulp van een Sigfox-signaal, dat normaliter gebruikt wordt voor het Internet of Things. Dankzij het signaal werd een gestolen Range Rover uit Düsseldorf onlangs teruggevonden in Venlo. Daarmee bewijst Sigfox zich als een nieuw wapen in de strijd tegen voertuigcriminaliteit.

Het aantal diefstallen van auto’s jonger dan drie jaar en dure oldtimers neemt de laatste anderhalf jaar fors toe in Nederland / Europa. De schade voor verzekeraars is daardoor verdrievoudigd, met als gevolg hogere premies. Vaak weten professionele autodieven voertuigvolgsystemen, waarmee de auto op afstand is te volgen en op te sporen, uit te schakelen. Via jammers blokkeren ze bijvoorbeeld het GPS-signaal.

In de techniek-wedloop met autocriminelen heeft Inter-Data BV / Chipfox, Europees marktleider op het gebied van voertuig volgsystemen.

In samenwerking met Chipfox en Heliot zijn verschillende manieren ontwikkeld om auto’s te volgen en op te sporen. Als de GPS wordt uitgeschakeld, kan Investigation & Recovery Service (IRS) de gestolen auto’s volgen en peilen via radiofrequentie (RF) of Sigfox. Bij de gestolen Range Rover waren alle systemen onklaar gemaakt, maar niet het Sigfox systeem.

Nadat Sigfox werd geactiveerd kon Investigation & Recovery Service (IRS) de auto via het Sigfox-signaal volgen.

Sigfox is ontwikkeld voor het Internet of Things. Deze technologie kan kleine hoeveelheden data over lange afstand uitwisselen tussen objecten en systemen, terwijl er bijna geen stroom wordt verbruikt. Zo kunnen miljoenen apparaten verbonden worden met internet. Volgens Walgemoet kan het niet alleen gebruikt worden om gestolen nieuwe auto’s op te sporen, maar ook boten, oldtimers, vrachtauto’s en andere voertuigen en objecten.

Het project is ontstaan tijdens het voertuigcongres 2019 van Investigation & Recovery Service (IRS) in Brixem im Thale -Oostenrijk. Inter-Data heeft een eigen recovery portaal ontwikkeld, dat door alle partners gebruikt kan worden om gestolen voertuigen op te sporen. De opsporing van deze gestolen Range Rover was een samenwerking tussen diverse Europese bedrijven: Inter-Data BV, Investigation & Recovery Service (IRS), IKOM-Beratung, Heliot en Chipfox.

Plaats op:
Datum: 8 juli 2019
Bron: Sigfox
Gerelateerde artikelen  
31-12-2019 Nieuws Boomerang-Sigfox Mobilityplan tegen diefstal
18-08-2011 Nieuws AVc: iets minder auto's gestolen
28-01-2016 Nieuws Voertuigdiefstal daalt
24-01-2019 Nieuws Voertuigdiefstal daalt, hybride voertuigen populair
26-07-2018 Nieuws Volkswagen populair onder autodieven
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,03 seconden.