Nieuws  
 

Een Duitse delegatie onder leiding van Michael Westhagemann, minister van economische zaken, verkeer en innovatie van de Vrije en Hanzestad Hamburg, bezocht 27 augustus Groningen. Belangrijkste onderwerp: de uitdagingen van de energietransitie en met name de kansen van groene waterstof. Zowel Hamburg als Groningen zien kansen om de CO2-uitstoot te verminderen en hun economieën te bevorderen door in te zetten op groene waterstof. Door hun krachten te bundelen zou ‘de zuidkust van de Noordzee’ zich verder kunnen ontwikkelen als dé groene waterstofregio.Schaalvoordelen
Deze kansen komen voort uit de overtuiging dat windmolenparken op de Noordzee de belangrijkste energiebron voor Noordwest Europa worden en dat groene waterstof een belangrijke rol gaat spelen. Zowel Hamburg als Groningen zijn goed gesitueerd om in deze ontwikkelingen voorop te lopen. “Hamburg heeft het initiatief genomen in de ontwikkeling van een waterstofstrategie samen met Bremen, Mecklenburg-Vorpommern, Niedersachsen en Sleeswijk-Holstein” aldus minister Westhagemann. “We zijn op zoek naar soortgelijke initiatieven om kennis te delen en schaalvoordelen te behalen. Groningen en Noord-Nederland passen hier perfect in.”

Waterstofeconomie
“De Vrije en Hanzestad Hamburg en de stad Groningen hebben een langdurige en warme relatie. Hamburg is natuurlijk groter en staat daarmee ook voor grotere uitdagingen dan de gemeente Groningen. Toch is op het gebied van energie min of meer sprake van gelijkwaardigheid vanwege de hier bestaande infrastructuur en expertise en omdat we voorop lopen in projecten, plannen en investeringen om de waterstofeconomie te ontwikkelen” zegt Peter den Oudsten, burgemeester van Groningen.

“Noord-Duitsland en Noord-Nederland vormen de zuidkust van de Noordzee die in de toekomst een groot deel van Europa van duurzame energie zal voorzien” concludeert Paul de Rook, wethouder economische zaken van Groningen. “We hebben coördinatie en samenwerking nodig om gezamenlijk te profiteren van deze schone energiebron zodat we tegelijk CO2 verminderen én onze economieën versterken."


Plaats op:
Datum: 28 augustus 2019
Gerelateerde artikelen  
20-11-2019 Nieuws Vijftig nieuwe waterstofbussen in het openbaar vervoer
16-03-2011 Nieuws FC Groningen scoort nieuwe sponsor: OrangeGas
04-06-2012 Nieuws Atsma: groengas net zo gewoon als groene stroom
29-09-2017 Nieuws Elektrisch vervoer krijgt een boost
19-02-2016 Nieuws Autolease Groningen en Lease Quality naar International Car Lease Holding
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,04 seconden.