Nieuws  
 

Volgens de jaarlijkse Car Cost Index van LeasePlan zijn volgens de meest recente analyse elektrische voertuigen (EV’s) in verschillende Europese landen financieel aantrekkelijker zijn dan ooit.

In 2019 kunnen EV’s in Noorwegen en Nederland zondermeer de concurrentie op kosten aan met voertuigen met traditionele brandstofaandrijving.

In vrijwel alle overige landen in de analyse is het prijsverschil tussen het rijden van een EV en een diesel- of benzineauto kleiner geworden. Als deze trend doorzet, zullen EV’s op korte termijn ook concurrerend zijn in landen zoals Groot-Brittannië en Denemarken.

In Nederland zouden de kosten op dit moment geen beperking meer hoeven te zijn (voor bedrijven) bij de keuze voor EV. Het is duidelijk dat EV duurzamer is dan brandstof, bijdraagt aan schonere steden, aantrekkelijk is voor leaserijders (rust, snel en goedkoop) en baat heeft bij een serieus netwerk van laadpalen (zodat laden geen probleem is). Daarbij komt nu dat de EV qua prijs overeenkomt met een brandstofauto.

Of de markt zo aantrekkelijk blijft voor leaserijders die binnen een autoregeling mogen kiezen voor EV, is de vraag, nu de overheid aangekondigd heeft de bijtelling op EV vanaf 2020 te willen verhogen. De impact van deze maatregel zal volgens LeasePlan pas in 2021-2022 voelbaar worden wanneer de aanschafprijs van EV’s als gevolg daarvan niet gaat dalen. Daarmee wordt een EV voor die groep kostentechnisch onaantrekkelijker en kan de noodzakelijke volumegroei die nodig is voor een verdergaande elektrificatie van het Nederlandse wagenpark onder druk komen te staan, aldus LeasePlan.

LeasePlans Car Cost Index biedt een complete analyse van de kosten van het rijden van een kleine tot middelgrote auto (B&C-segment) in 18 Europese landen. In deze analyse zijn per land alle kosten verwerkt waarmee een berijder te maken heeft, inclusief brandstof, afschrijving, belastingen, verzekering en onderhoud.

Een aantal van de belangrijkste bevindingen in 2019:

  • De gemiddelde kosten van autorijden lopen in Europa van land tot land sterk uiteen, van € 440 per maand in Griekenland tot € 830 per maand in Noorwegen. Het Europese gemiddelde is € 617 per maand.
  • Bij auto’s met traditionele aandrijving beslaat afschrijving het grootste deel (36%) van de totale kosten, gevolgd door belastingen (20%), brandstof (18%), verzekering (13%), onderhoud (9%) en rente (5%).
  • Voor berijders van elektrische auto’s beslaat afschrijving een groter deel (52%) van de totale kosten, maar daar tegenover staat een kostenbesparing door het gebruik van elektriciteit in plaats van traditionele brandstof. In heel Europa profiteren EV’s bovendien van lagere belastingtarieven en onderhoudskosten.
  • Financieel is het rijden van een EV concurrerend met het rijden van een voertuig met traditionele brandstofaandrijving (gedefinieerd als het gemiddelde tussen diesel en benzine-aandrijving) in Noorwegen (gelijke kosten) en Nederland (1% duurder). In Groot-Brittannië (16%) en Denemarken (18%) komt kostenconcurrentie voor EV’s binnen handbereik.
  • In Nederland zijn de kosten voor het rijden van een dieselauto het hoogst (€ 937 per maand). In Nederland kan de registratiebelasting (BPM) de netto investeringswaarde van een dieselauto tot 35% verhogen. Het goedkoopste land om een dieselauto te rijden is Roemenië (€ 407 per maand).
  • Noorwegen is het duurste land voor benzineauto’s (€ 851 per maand). De kosten liggen hier significant hoger dan het Europese gemiddelde van € 594 per maand. Griekenland is het goedkoopste land om een benzineauto te rijden (€ 445 per maand).
  • Gewogen naar het BBP is de total cost of ownership voor alle typen aandrijving het hoogst in Nederland en Italië, terwijl de kosten het laagst zijn voor leaserijders in Griekenland en Groot-Brittannië.

Plaats op:
Datum: 5 september 2019
Bron: LeasePlan Nederland B.V.
Gerelateerde artikelen  
28-05-2018 Achtergrondartikelen Maandelijkse kosten elektrische auto’s dalen heel hard
06-02-2017 Nieuws Nederland duurste dieselland van Europa
01-02-2016 Nieuws De automobilist is het duurst uit in Nederland
13-07-2017 Nieuws Nederlandse autoverhuur behoort tot goedkoopste in Europa
24-06-2016 Nieuws Nederland goedkoopste autoverhuur in Europa
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,1 seconden.