Nieuws  
 

Fleetmanagers reageren geschokt op het bericht als zou het Hoofd Wagenparkbeheer van het ministerie van Defensie betrokken zijn bij corruptiepraktijken door gratis in dure auto's rond te rijden. De Telegraaf meldde dit vanochtend.

De betrokken functionaris J.H. beheert bij het ministerie zo'n 6.000 voertuigen. Volgens de klokkenluider die e.e.a. aanhangig heeft gemaakt (de zaak is inmiddels gemeld bij het Openbaar Ministerie in Arnhem) zou J.H. dure auto's van 'bevriende' leveranciers tegen mooie kortingen kunnen kopen.

Hij zou wel een factuur krijgen voor de auto's, maar die niet betalen. Dit gebeurt pas maanden later wanneer de auto weer wordt ingeruild. Per saldo kon hij bijna voor niks rijden omdat de afschrijving wegvalt tegen de hoge korting die hij zou krijgen.

De Telegraaf meldt dat de affaire aan het licht kwam door een onderzoek dat loopt naar de aanschaf van nieuwe politieauto's. Dat onderzoek wordt gedaan door de commissie-Schouten.

Een woordvoerder van de rechtbank in Arnhem bevestigt dat de rechtbank is geïnformeerd over mogelijke onrechtmatigheden bij het wagenparkbeheer bij het ministerie van Defensie. Er is een gesprek geweest tussen de Officier van Justitie en een juridische vertegenwoordiger van het ministerie. De zaak is nu in beraad bij de rechtbank waar wordt gekeken of daadwerkelijk stappen ondernemen gaan worden.

De betrokken wagenparkbeheerder is geen onbekende in de branche. De Verenigde Nederlandse Fleetowners (VNF) - waar J.H. overigens geen lid van is - zegt het te betreuren als een fleetmanager op die manier in de fout zou zijn gaan.

"Het is natuurlijk een zaak tussen werkgever en werknemer, maar triest is het wel. Bedenk overigens wel dat er ook een leverancier heeft meegewerkt aan deze praktijk. Er lopen dus meer partijen rond met boter op het hoofd", aldus VNF-voorzitter Martin Lans.

Op de forumpagina's van de diverse (vak)bladen komen de reactie inmiddels los. Zo zegt Pieter Elias van Elias Wagenpark Advies dat steekpenningen regelmatig gebruikt worden om het keuzebeleid van de wagenparkbeheerder te beïnvloeden.

Roel Hindriks van LeaseConsult - die de betrokken wagenparkbeheerder goed kent - wijst erop dat er niet te snel geoordeeld moet worden. Hindriks heeft eerder een gedetailleerd advies gegeven over de tender van Justitie. Hij was volledig op de hoogte van alle processen binnen het ministerie met betrekking tot het wagenparkbeheer.

"Uit niets kwam toen naar voren dat er kans is op enige bevoordeling van welke leverancier of merk auto's dan ook. Als ik dan nu de kop boven een Telegraaf artikel zie die aangeeft dat J.H. fout heeft gehandeld, dan denk ik dat er te snel geoordeeld wordt. De commissie Schouten doet onderzoek maar van een veroordeling is geen sprake."

Plaats op:
Datum: 14 december 2011
Categorie: Juridisch
Gerelateerde artikelen  
16-02-2012 Nieuws Geen onrechtmatigheid bij aanbesteding politievoertuigen
21-10-2016 Nieuws Pon schikt voor 12 miljoen in corruptiezaak
20-02-2012 Nieuws Rechter verbiedt administratiekosten bekeuring
02-06-2008 Nieuws Wagenparkbeheerder politie is fleetmanager 2008
24-04-2009 Nieuws Bovag vindt vertraging sloopregeling onacceptabel
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,05 seconden.