Nieuws  
 

Stichting FOCWA Garantiefonds heeft begin deze week aangifte gedaan van fraude en verduistering ter hoogte van een bedrag van ruim een half miljoen euro. Dat er ongeautoriseerde betalingen zijn verricht is aan het licht gekomen na een forensisch accountantsonderzoek van het bureau Grant Thornton Forensic Services.

Het benadeelde Garantiefonds heeft de strafrechtadvocaat mr. Peter C. Schouten gevraagd haar bij te staan in de contacten met de politie en het Openbaar Ministerie. De advocaat heeft er bij het OM op aangedrongen onverwijld een onderzoek te starten naar de vermeende fraude.
In het verleden is er sprake geweest van een getroebleerde verhouding tussen de Stichting Focwa Garantiefonds en het federatiebestuur van de Focwa branchevereniging. Volgens Schouten staat dat echter geheel los van deze fraudezaak. “Dit is een strafrechtelijke kwestie met het oog op het algemeen belang. Het publiek heeft baat bij een sterk garantiefonds in de schadeherstelbranche. Daarom is het essentieel dat deze zaak zonder emoties wordt afgewikkeld, zodat alle aandacht uit kan gaan naar het onderzoek waar het mis is gegaan en hoe dit heeft kunnen gebeuren,” aldus de advocaat.

Naar schatting gaat het om een bedrag van 535.000 euro aan onregelmatigheden in de boekhouding. Dit geld is onterecht door de federatieve branchevereniging aan de Vereniging Focwa Schadeherstel  overgemaakt. Deze laatstgenoemde branchevereniging had het laatste jaar last van substantiële kostenoverschrijdingen. Het geld was binnen het Garantiefonds bestemd voor het opvangen van garantieclaims na slecht uitgevoerd herstelwerk en calamiteiten voor de consument zoals een faillissement van een schadeherstelbedrijf. Het Garantiefonds hecht er waarde aan zelf melding te maken van het fraudeonderzoek, zodat het publiek is ingelicht en er geen schadelijke geruchten ontstaan over de toekomst van het fonds.

Volgens Nico van Beveren, de voorzitter van het Garantiefonds, hoeven autobezitters, verzekeraars, leasemaatschappijen en importeurs die hun voertuigen aanbieden bij een FOCWA Garantiebedrijf met FOCWA Eurogarant Keurmerk zich geen zorgen te maken. “Het Garantiefonds heeft op dit moment genoeg middelen om calamiteiten op te vangen zodat de keuze voor een FOCWA Eurogarant bedrijf keurmerk met 4 jaar garantie weloverwogen de juiste keuze blijft .”
Aan de Officier van Justitie zal worden gevraagd conservatoir beslag te leggen bij de branchevereniging ter hoogte van het spoorloos geraakte bedrag. Een dergelijk beslag kan ertoe leiden dat een benadeelde in een strafproces snel de schade kan verhalen.

Plaats op:
Datum: 10 maart 2016
Categorie: Juridisch
Bron: FOCWA Federatie
Gerelateerde artikelen  
22-11-2016 Nieuws FOCWA gaat samenwerken met Tevreden.nl
31-07-2012 Nieuws Achmea: 1/3 overcapaciteit in schadeherstelbranche
29-06-2010 Nieuws FOCWA en NIVRE werken samen in Geschillencommissie
18-05-2016 Nieuws Dijksma wil Europees garantiefonds voor elektrische bussen
23-06-2009 Nieuws Schadelast 2008 fors hoger
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,05 seconden.