Nieuws  
 

Verzekeraars hebben in een gewonnen rechtszaak over autocriminaliteit een belangrijke juridische doorbraak bereikt. De jurisprudentie die de zaak oplevert, maakt schadeverhaal op autocriminelen in de toekomst een stuk makkelijker.

Politie en Openbaar Ministerie (OM) hebben in juli 2014 bij een demontagebedrijf in Millingen (Gelderland) ruim 18.000 onderdelen in beslag genomen, afkomstig van o.a. 284 gestolen auto’s. De inval bij de sloperij, waar onder meer een Ferrari en Porsche in beslag werden genomen, maakte onderdeel uit van een grootschalige actie naar een criminele bende. Naast de gestolen auto’s en onderdelen werden ook geld, drugs en wapens in beslag genomen.

Het OM heeft het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit aangesteld als strafrechtelijk bewaarder om alle gevonden gestolen auto-onderdelen in kaart te brengen, met het recht om daar waar nodig deze te vernietigen of te verkopen aan bonafide demontagebedrijven.

In samenwerking met politie en het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) is de identiteit van onderdelen door forensisch onderzoek achterhaald.

Rechtszaken en veroordelingen
De autoslopers zijn door de strafrechter veroordeeld tot vier en tweeënhalf jaar gevangenisstraf en een beroepsverbod van acht jaar.

Namens alle schadeverzekeraars in Nederland, is er een civiele rechtszaak gestart om de schade als gevolg van de voertuigdiefstallen via de betrokken helers terug te halen. Verzekeraars bestrijden voertuigcriminaliteit onder meer door autocriminelen te laten betalen voor de door hen veroorzaakte schade. Hiermee is een cruciaal verband gelegd tussen de diefstal van het voertuig en de heling van de onderdelen.

Plaats op:
Datum: 7 maart 2018
Categorie: Verzekeringen
Bron: Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit
Gerelateerde artikelen  
05-12-2011 Nieuws VinCube: doorbraak tegen voertuigcriminaliteit
23-01-2013 Nieuws Proef om gestolen auto’s sneller terug te vinden
21-07-2016 Nieuws Ruim helft malafide handelaren heeft gestolen onderdelen in auto's
02-06-2016 Nieuws RDW onderzoekt bijna 300 voertuigen op verkeersveiligheid
09-06-2013 Nieuws AVc: autodieven steeds professioneler
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2018 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,41 seconden.